En liten berättelse om Borneos regnskog.. Läs och lär!

Innan vi började skövla regnskogarna upptog de ca 12 % av jordens yta. Exakt hur länge regnskogen har funnits är omöjlig att säga, men man vet att det handlar om minst 50 miljoner år. Den fanns på dinosauriernas tid och under istiden, alla plaster frös nämligen inte under istiden.


7 % av jordens landareal täcks idag av regnskog, den har alltså nästan halverats sedan 80 år sedan. Varje år skövlas ca 13 miljoner hektar i världen. Trots att regnskogen upptar en relativt liten del av jordens yta lever ca två tredjedelar av alla växter och djur där.


Där lever ca 100 000 kärlväxter, vilket kan jämföras med Sverige där det bara finns ca 4000. Hittills har man hittat ca 50 000 olika tropiska trädslag, i Sverige finns ca 35 inhemska trädslag.


Där finns även ca 15 000 blomarter, 3000 olika trädarter, 221 arter landdäggdjur och ungefär 420 häckande fåglar. Nästan en tredjedel av världens alla fåglar bor i regnskogen. Men den artrikaste djurgruppen är insekterna. Dock tror man inte mer än en tiondel av alla arter i regnskogen är upptäckta.


Borneo är sjätte största ön i världen och ca tre gånger så stor som Sverige. Större delen av Borneo är täckt av tropisk regnskog och just på Borneo finns en av världens störta biologiska mångfalder. Där finns enligt Världsnaturfonden sju eko-regioner. Men mer än hälften av all regnskog är nu borta på grund av skövlingen.


Vad leder skövlingen av regnskogen till? Det leder till att många arter dör ut, i och med att de måste ha den naturen för att kunna leva. Men det även till torka under torrperioderna och brist på dricksvatten, det vill säga till stora problem för lokalbefolkningen. Och under regnperioderna blir det kraftiga översvämningar.


Men det leder även till väldigt stora globala problem för regnskogen brukar kallas för jordens lungor i och med den stora syreproduktionen och att den förbrukar så mycket koldioxid. Så om skövlingen fortsätter leder det förmodligen till ökad växthuseffekt, vilket i sin tur leder till klimatförändringar med stora konsekvenser.


Det finns flera anledningar till att regnskogen skövlas.


En av dem är att man i stället planterar oljepalm. Sverige importerar mycket palmolja, flera 100 000 ton. Efter soja är palmolja numera den mest sålda vegetabiliska oljan och den används i stor del av det vi konsumerar i vardagen, till exempel i smink tvål, tvättmedel, margarin, glass, choklad och chips. Den är inte nyttig. Ganska nyligen har man börjat fundera på om det går att använda palmolja som biobränsle, men troligtvis är de ingen bra idé i och med att frigörs så mycket koldioxid då man skövlar regnskogen, det blir alltså väldigt motsägelsefullt.


Lokalbefolkningen köper billig mark, skövlar och använder som betesmark för sina boskapsdjur.


Ett stort problem är att många stora matkedjor i rika länder köper upp regnskogsmark, skövlar och anlägger stora industriella jordbruk som sedan exporterar kött billigt.


Man måste förstå att Borneo är ett fattigt land och att det därför lönar sig kortsiktigt att skövla regnskogen för invånarna. Det finns efterfrågan från omvärlden på tropiskt timmer och det är klart att det är frestande. Detta är också en av anledningarna till att den illegala skövlingen är så stor. På Borneo är ungefär 70 % av all skövling illegal.


I vårt vardagliga liv får vi mycket från regnskogen, något som vi kanske inte alltid tänker på. Många frukter, kaffe- och kakaobönor ät exempel. Och kakaoolja finns det i tvål, smink och sololja. Och det är från regnskogsplantor ca en fjärdedel av alla mediciner har skapats. Och i och med att man ständigt finner nya arter i regnskogen finns chansen att man kommer hitta ännu fler mediciner, vem vet kanske botemedel mot cancer? Där har vi alltså ett av många exempel på varför vi bör värna om regnskogen.


Skövlingen av regnskogen är en av de viktigaste och allvarligaste globala frågorna, om man inte hittar en lösning kan det inom loppet av ca 10 år vara för sent.


Vad görs för att skydda Borneos regnskog? Från och med nu i maj, 2007, är en tredjedel av Borneo naturskyddsområde. Ett avtal mellan Brunei, Malaysia och Indonesien har undertecknats för att skydda den känsliga naturen. Området är ungefär 220 000 kvadratkilometer. Det vill säga ungefär som halva Sveriges yta. Planer på att skapa världens största palmoljeplantage på Borneo har funnits men har blivit stoppade i och med avtalet.


Det finns även flera nätverk och organisationer som kämpar för regnskogen.


Problematiken kring regnskogen har inte lyfts fram så mycket av media och kanske beror det på att vi människor bryr oss mest om vad som händer i vår närhet. Vi har svårt att förstå kopplingarna till vad som händer där borta i regnskogarna och att det faktiskt påverkar oss och att de beslut vi tar och det vi köper här hemma faktiskt påverkar regnskogarna på andra sidan jorden.


Kommentarer
Postat av: Peggy

hjälp. det är inte längre biståndsinlägget som ligger etta på listan över långa globalinlägg. kjempeglobalt skrivet, min vän=)

2007-11-16 @ 16:23:00
URL: http://globalfamily.blogg.se
Postat av: anna

bra skrivet! jag har varit i Borneos regnskog där de berättade och det var sjukt gripande. Bland annat hade de fått skapa ett "barnhem" för små små skitsöta schimpanser som blivit föräldralösa eller hemlösa i och med skövlingen av regnskogen. Man ville ju bara hoppa in och hjälpa till. Jag köpte en banan och gav till en av dem och då berättade en av skötarna att jag hade sett till att den lilla stackars schimpansen fick en extra vecka i livet... :(
Det var en otroligt vacker natur som MÅSTE räddas, bra att ni tar upp det!
keep up the good work, tjejer!

2007-11-16 @ 19:35:06
URL: http://grothen.blogg.se
Postat av: Anonym

nog för att ni skriver långa inlägg då ni väl skriver men nu var det faktiskt 4 dagar sedan sist! vore skoj med uppdatering!

2007-11-20 @ 21:59:58
Postat av: matilda

ja det är sant, vi skäms och rodnar. men vi ska kämpa för en bättring! :)

2007-11-22 @ 08:11:00
URL: http://globalfamily.blogg.se
Postat av: Yoko

Izzie! Kändisfest imorgon! Du kommer bli grymt snygg! =) pusspuss o hejhej
(förlåt att jag kallar mig yoko, det är ju egentligen du, jag är ju faktiskt "bara" Ono...)

2007-11-22 @ 22:05:22
Postat av: Izzie

haha ja det ska bli jättekul! o jag är säker på att vi blir jättesnygga allihop!! o före en kväll kan du få vara yoko, du har mitt godkännande :P
ses ikväll, puss!!

2007-11-23 @ 16:09:15
URL: http://globalfamily.blogg.se
Postat av: Peggy

ja. tänka sig. nu är ni där, dansandes och låtsandes vara någon annan än ni är. skönt att få slippa vara sig själv för en kväll! men.. vad är väl en bal på slottet.. jag sitter hemma med min far och spelar fia med knuff och har fruktansvärt tråkigt. förresten ljög jag. jag har barikerat mig på mitt rum och vägrar vara social. ikväll har jag det glansigaste och mest volymiösa hårsvall jag någonsin haft! jag är en godisbit.

2007-11-23 @ 23:17:25
URL: http://globalfamily.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0