Heading for Barcelona..

Imorgon flyger hela global family, plus vänner till familjen, mot Barcelonas spanska hamnar, välkända arkitektur, och pulserande nattliv! Där kommer vi spendera 5 dagar fyllda av global utforskning av den spanska kulturen. Vi kommer bo på den stora gatan Passeig de Gracia, bara 45 meter från Gaudís kanske mest kända verk; Casa Batllo! Vi planerar även besöka den kända arkitektens ej färdigställda katedral, la sagrada familia, som också går att hitta i Barcelona, och kanske lära oss ett och annat salsasteg..?

Resan till Barcelona är våran studentresa, och tankarna på att den globala familjen snart kommer spridas över hela världen känns både spännande och mycket sorglig.. De senaste två åren på gymnasiet har vi spenderat mycket tid och erfarenheter tillsammans, och vi kommer nog alla att förevigt minnas denna tid som en av de bästa perioder i våra liv. Iallafall jag. Men, som det har skrivits tidigare, kommer självklart inte slutet på gymnasiet också innebära slutet för våran globala blogg! Tvärtom, kommer nog dess roll bli mycket viktigare när vi bloggar från världens alla hörn, och när bloggen blir det som samlar våra globala berättelser under en förhoppningsvis mycket lång tid..

Så! Nu tar vi en 5-dagars bloggpaus, men lovar att kompensera det med flera minnen från Barcelona när vi väl kommit hem!
/Susanne


image189


en tisdag

Hej hej hallå! :)
Tisdag är det idag och jag har hunnit avverka en del grejer på min att-göra-lista (har typ 15 saker kvar nu). Jag hade: 1 spanska-prov som gick fullkomligt uruselt. 1 nationellt prov i Eng B (speeking). 1 CAE-prov (writing, listening). och ikväll ska jag skriva klart 20 frågor om utvecklingspsykologi och påbörja min utställningsrapport. Den här veckan är det järnet som gäller, nästa vecka sitter jag och de andra 7 på en strand i Barcelona. It's all going to be worth it.

måste fokusera
måste vara diciplinerad
måste jobba, jobba, jobba


allt är så mycket lättare i teorin.

jag är trött på globala saker. 


nej nu ska jag återgå till min väntande utställningsrapport.
ciao /Lisa


.      
en bild från det underbara London (md Tussauds)


Gott nytt bangla-år!

...eller suvo nobo borso, som man säger i den gyllene bengalen! Från och med idag är det år 1415 i Bangladesh, och det firar man med vita saris med röda detaljer, män som bär sina vackraste panjabis, god mat och nationalfisk (som såklart även den mycket god!), och färgglada tuppar och bengaliska tigrar i papper som rullar Bangladeshs gator fram på hjul. I Bangladesh firar man nyår på dagen, eftersom man där räknar att vare ny dag börjar i och med soluppgången och inte efter klockan 24.00, som man gör här. Man kan under dagen i Dhaka, utöver de färgglada pappersdjuren, avnjuta diverse konserter som hålls till det nya årets ära. Där spelas det däremot inte populärmusik på nyårsdagen, utan toner av mer traditionellt slag det nya året till ära.

Globalfamily´s favorit-fotograf Tuhin har delat med sig av bilder från nyårsspektaklet på Dhakas gator; det tackar vi för!
.....utöver det måste jag bara tillägga att studentmössan mycket riktigt damp ner i min gröna brevlåda idag, som på beställning! Dikten gjorde susen. /Susanne

image185
image186


Det kreativa inlägget om globalverkstaden och Proshika-utställningen!

I fredags jobbade Proshika-gruppen, som utgörs av Lisa, Matilda och Susanne, över nästan 4 svettiga timmar i skolan. Våran hemtillverkade utställningsskärm i trä skulle dekoreras inför måndagens utställning på Thomasgymnasiet där den kan beundras ända tills 7 maj, då den flyttas till Multeum. Vi spikade utan hammare, skrev, klippte och klistrade tills vi kände oss mer än nöjda. Den är dock inte helt färdig. The finishing touch bestämde vi oss för att spara tills på måndag..
Efter många effektiva timmar begav sig den globala familjen till Eskilstuna med liggunderlagen i högsta hugg för att fira Isabelles 18-årsdag. Det var en nedrans trevlig, och nedrans välförtjänt, afton!
Hej /Susanne

Håll ut....!

Håll ut kära globalvänner! Inom en mycket snar framtid kommer här publiceras ett underbart kreativt inlägg om globalverkstaden och Proshik-utställningen som ut vecklas allt mer och mer!

Så håll ut!

Ack, du efterlängtade studentmössa.. /Ett kort poem av Susanne Qvist.

Ack, du efterlängtade studentmössa.
När tänker du dimpa ner i min gröna brevlåda?
När tänker du måla vida leenden i mitt studentansikte,
och när tänker du pryda min tonårsflottiga kallufs?
Kommer det ske en dag när vädret än en gång chockar
oss med snöstorm i april, en dag när jag faktiskt
sätter mig ner och vässar på mitt CV,
eller en dag när jag spelar luftgitarr till james
svängiga verk framför spegeln, med fördragna gardiner?

Ack, du efterlängtade studentmössa.
Tills du behagar anlända kan jag inget
annat göra än att suckande drömma
mig bort till din gräddvita, sammetslena
kulle. Din svartglänsande skärm. Dina
gyllene broderier, lenare än mina fjuniga
hår på benen som hållit mig så varm
hela vintern under långa mopedturer
till skolan.

Ack, du efterlängtade studentmössa.
Du får mitt hjärta att brinna av en
eld som smakar champagne.
Snart ska vi dansa gatorna fram,
och sjunga Povel Ramels fyndiga
version av Studentsången med stort S!

Tills dess dansar jag ensam,
med en studentfärgad längtan i mitt bröst..


Ett smakprov från våran ljuvliga utställning...; in english!

Dear diary.

We went there in a Bhen, a rickshaw with two benches, made for four, that Musta accustomed waved in from the side of the road. The bengal countryside´s fresh air shaped our hair in silly hair-do´s, while we enjoyed the view of ricefields that seemed to have no end, enlightened by the golden eveningsun. Well there at the market you could do nothing but asceirtan what an obvious conrast it was, in comparision to the calmness that striked the way there. It was a delightful mosaic of color- and scent explosions, women who balanzed gigantic baskets filled with cauliflower on their head, the pharmacy of the market with pills of all shapes and colors neatly lined up on a yellow blanket, handcustomed stubs which I couldn´t decide wether they were a piece of art to me, or objects of every day use. A man washed both his body and his teeth by a waterpump, another sold the tiniest dried fishes I´ve ever seen.

After an hours eventful walk, and some handcustomed stubs richer, we went home to Koitta with the same widely smiling bhen-driver. The sun started to change color from golden to bright red, and sank in the horizon. It´s slow movement was reflected in the surface of the still water of the ricefields, and I knew then already that here, to Bangladesh, I want to return..


Susanne

image176

Halvårsjubileum!

Vad är det för en dag...?
Är det en vanlig dag...?

Nej det är ingen vanlig dag, för det är GLOBALFAMILYS födelsedag HURRA HURRA HURRA!!!

Denna dag måste ju för allt i världen uppmärksammas! Det är globalfamily.blogg.se som firar 6 månader. Känns en aning märkligt, för å ena sidan känns det inte alls särskilt länge sedan när man kikar på några av de första inläggen, men å andra sidan känns det ju som om globalfamily.blogg.se har varit en självklarhet i vår globalvardag hur länge som helst! Vi borde ha startat bloggen tidigare. Men men, vi ska allt hålla i, för inte släpper vi dig så lätt bara för att vi tar studenten, lilla  globalblogg! Vi får allt dras med varandra ett bra tag till. Vi är ju trots allt en familj. De globala familjen! The global family!

image174       image175

Children's Garden

Är du sugen på ett volontärjobb på en kombinerad skola och barnhem i Nairobi, Kenya så kan jag varmt rekomendera Children's Garden! Det är ett toppenställe med underbara barn och lärare, i en varm och öppen atmosfär.

Children's Garden behöver även ekonomiskt stöd så om du vill skänka  en slant eller kanske kläder, böcker eller liknande så ta en titt på deras hemsida http://www.malaika.sk/

Där ska du även kolla om du vill ha information för en eventuell volontärstid!

Globalvardagen är hektisk...

Påsken är över och jag är hemkommen från Göteborg, en underbar stad med ett oerhört märkligt väder. Det var snöstorm och riktigt bitande kallt varvat med varmt solsken. Men även denna välbehövliga ledighet mot sitt slut och vi är nu tillbaka i globalvardagen. Men för en gångs skulle känns det inte så farligt, för det är så mycket roligt som väntar de närmsta veckorna. Jag, Susanne och Lisa är mitt uppe i vårt stora globalarbete om organisationen Proshika i Bangladesh. Det känns lite som ett stort examensarbete-det är nu det gäller! Och det kommer bli riktigt bra hoppas och tror vi! Vi har köpt träskärmar som ska få bli stafliet och grunden till vårt Proshika-konstverk som under maj månad kommer att finnas för allmänhetens beskådning. Gott folk följ mitt råd och pallra er dit då!

Men nu läggs fler och fler arbeten på hög och för varje man lyckas beta av kommer ett nytt. Hektiskt minst sagt. Men studenten härgrar någonstans vid en dimmig horisont..! Och när vi väl står där kommer det kännas extra välförtjänt om vi får slita nu.

Vi väntar med spänning och förväntan på vår resa till Barcelona! Dock blev vi aningens besvikna när vårt slagord "ay caramba" visade sig vara en svordom. Vi som var säkra på att det betydde "hey party"! Hm..

~ global-tilda


RSS 2.0