pa ett svettigt internetcafe i nairobi

Jambo!
Jag ar nu inne pa vecka 2 i Nairobi, Kenya, dar jag tillsammans med Madeleine delvis arbetar med mitt projektarbete. Det ar riktigt varmt nu, sa vi ar glada for att det finns vatten i poolen, det gor det inte alltid. YMCA dar vi bor ar mycket spartanskt , men oh sa hemtrevligt! De dagar som vi hittills har spenderat har vi tillbringat pa barnhemmet och skolan Children's Garden, som ligger i slumomradet Kawangware. Dar har vi hjalpt till med de dagliga rutinerna, lekt med barnen och intervjuat flera barn och forestandaren Moses Ndungu. Vi har aven filmat och fotograferat allt. Sa vi ar pa G!

Sedan har vi besokt Jane Rwagas babycenter. Vansinnesfarden dit bestod av Matatu, som ar en liten minibuss dar det klams in hur manga som helst, det var mitt i rusningstrafiken, men det hidrar inte matatus att ta sig fram. De korde i dikena, upp pa trottoaren och mellan filerna, allt i hog fart. Dessutom med en ljudvolym pa musiken som var sa hog att man blev helt snurrig! Helt otroligt!

Sedan fick vi motorcykelsskjuts sista biten, utan hjalm i hog fart pa vagar fulla med hal, och folk titade sa ogonen holl pa att trilla ur, det var inte varje dag nagra vita tjejer akte motorcykel dar, det marktes. Men kul var det!

Nu haller vi pa att forbereda julafton, som vi ska fira pa Children's Garden. Vi har kopt getter och honor och hur mycket mat som helst. Alla barnen ska fa ata sig matta pa julafton!

Den 27-29 aker vi pa safari i Masai Mara, 30 mil bort fran Nairobi och det kan nog bli en spannande resa, minst sagt..!

 Ta hand om er sjalva och varandra!
En stor solig kram fran Nairobi och Matilda

Natumaini tutaonana tena mapema! Kwaheri!

En biståndshälsning från Gretl Müller!

I slutet på november ägde tre rollspel rum i S3Gs hemklassrum B 311, med bistånd i fokus. Vi hade alla under 6 veckor skapat en rollfigur. Själv skapade jag Gretl Müller, Tysklands utrikesministerinna. Rollspelet var fördelat på så sätt att alla deltagare fick ett öppningsanförande på tre minuter, och därefter fick chans till tre väl valda inlägg i debatten. Man fick även göra ett avslut på 30 sekunder där man fick chans att besvara frågor som fortfarande var oklara.

Gretl Müllers syn på bistånd är relativt modern och nyanserad. Hon menar på att både bilateralt och multilateralt bistånd kan fungera, men att man ska ta ställning först efter en grundlig utredning i varje land för att undanröja frågetecken kring exempelvis korruption. Men bistånd tycker hon utan tvivel är en nödvändighet för en mer balanserad värld! Dock är det inte den enda frågan som behöver uppmärksammas för att uppnå en förändring. En förändring som inte nödvändigtvis behöver ske över en natt. Hon menar nämligen på att långsamma förändringar ger hållbara resultat! Tänk bara på de hundratals år av utveckling som har krävts för att åstadkomma den stabila och välutvecklade ekonomi som präglar länder i västvärlden idag.

Hon tror även på internationella och rättvisa miljöavtal. Länder som Sverige har rätt snäva miljöregler, vilket självklart är något positivt! Det som inte är lika positivt är hur vi miljömässigt utnyttjar u-länderna när vi placerar våra smutsiga fabriker där. På så sätt utnyttjar vi inte bara befolkningen genom att ge dem undermåliga löner, utan förstör också landskapet och förgiftar marken där barn ska leka, eller gå i skolan. Även skuldavskrivning är ett måste, för att befria u-länderna från skuldsnaran som dras krampaktigt kring deras hals.

Rättvis handel är också en förutsättning. Som vi globalare är väl insatta i vid det här laget;
Fred och handel går hand i hand! Handeln skapar internationella band, och sköts den på rätt sätt skapar den också en balanserad ekonomi.


Googlar man Gretl Müller kommer den här damens ansikte upp.

image84 Kära hälsningar / Susanne alias "Gretl Müller"

RSS 2.0