Global familys gästkrönika nr 2!

Härmed presenterar jag Global familys andra gästkrönikör, vårat trogna globalblogg-fan; Leo!2006 totalförbjöds all form av abort i Nicaragua. Efter en massiv kampanj från den inflytelserika katolska kyrkan är abort numera inte tillåtet ens om kvinnans liv är i fara. Det betyder att lagstiftningen implicit värderar det ofödda livet högre än kvinnans.


Det är ingen retorisk överdrift att påstå president Daniel Ortega och sandinisterna cyniskt kalkylerat med att en del kvinnors liv måste offras för att blidka den katolska kyrkan.

Begäret efter makten blev så svårt att motstå för den gamle revolutionären att han ansåg det nödvändigt att blunda för en kommande humanitär katastrof i landet.

Den officiella siffran på hur många kvinnor som dött på grund av Nicaraguas nya abortlagar är osäker men enligt oberoende kvinnogrupper i landet hamnar den nära hundra. Fler lär det emellertid bli och lagen straffar utan svaghet de läkare som stoppar en graviditet. Konsekvensen blir att de allra flesta läkare hellre låter kvinnan dö vid livshotande komplikationer.

Så utgives avlidna mödrar som sandinistiska tackoffer åt katolska kyrkan.

En abortlagstiftning av det här slaget är djupt antihuman i vilket samhälle som helst men den passar sällsynt dåligt in i det nicaraguanska med dess stora fattigdom, brist på tillgång till preventivmedel och höga frekvens av våldtäkter och övergrepp på minderåriga. Ofta är också möjligheterna för kvinnor att få bli förlösta med kejsarsnitt vid komplikationer mycket små, särskilt i fattiga områden på landet.


Nicaragua är ett av de länder som alliansregeringen har beslutat att avveckla biståndet till. Det är olyckligt. Världen behöver hålla ögonen på landet just nu och stödja de progressiva krafter som kämpar för en humanare abortlagstiftning och bättre mödravård. Hoppet för Nicaraguas många ofrivilliga tonårsmödrar står väldigt mycket till en vaksam omvärld.


Leo


image136

Rött: Abort är totalförbjudet eller tillåtet endast för att rädda kvinnans liv. Rosa: Abort är endast tillåtet om kvinnans liv eller fysiska hälsa hotas. Gult: Abort är endast tillåtet om kvinnans fysiska eller mentala hälsa hotas. Blått: Abort är tillåtet av vissa socio-ekonomiska skäl. Vitt: Abort är tillåtet om kvinnan så önskar.


Kommentarer
Postat av: Peggy

Jag blir den första att tacka och niga för det ögonöppnande blogginlägget! Det var minst sagt både berörande och upprörande.

2008-03-09 @ 12:46:26
URL: http://globalfamily.blogg.se
Postat av: matilda

leo! vilken globalpärla du är! jag kan bara instämma i peggys hurrarop. hoppas du vill skriva mer någon annan gång!

2008-03-09 @ 17:25:35
URL: http://globalfamily.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0