Gott nytt bangla-år!

...eller suvo nobo borso, som man säger i den gyllene bengalen! Från och med idag är det år 1415 i Bangladesh, och det firar man med vita saris med röda detaljer, män som bär sina vackraste panjabis, god mat och nationalfisk (som såklart även den mycket god!), och färgglada tuppar och bengaliska tigrar i papper som rullar Bangladeshs gator fram på hjul. I Bangladesh firar man nyår på dagen, eftersom man där räknar att vare ny dag börjar i och med soluppgången och inte efter klockan 24.00, som man gör här. Man kan under dagen i Dhaka, utöver de färgglada pappersdjuren, avnjuta diverse konserter som hålls till det nya årets ära. Där spelas det däremot inte populärmusik på nyårsdagen, utan toner av mer traditionellt slag det nya året till ära.

Globalfamily´s favorit-fotograf Tuhin har delat med sig av bilder från nyårsspektaklet på Dhakas gator; det tackar vi för!
.....utöver det måste jag bara tillägga att studentmössan mycket riktigt damp ner i min gröna brevlåda idag, som på beställning! Dikten gjorde susen. /Susanne

image185
image186


Kommentarer
Postat av: global-tilda

gott nytt bangla-år på er alla!!

2008-04-14 @ 18:29:34
URL: http://globalfamily.blogg.se
Postat av: Peggy

Förresten! En ljuvlig nyhet jag glömde skriva. Såhär det bengaliska nyåret till ära har man invigt Bangladeshs första järnväg sen landet vann sin självständighetskamp. Den sträcker sig mellan Dhaka och Calcutta. Grattis till det, sonar bangla!

2008-04-14 @ 21:34:25
URL: http://globalfamily.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0