Här med presenterarvi stolt: Shine My Global Family's första GÄSTKRÖNIKÖR: Andreas! (alter ego: Altaïr)

Vissa problem/konflikter engagerar vissa människor. Det finns garanterat ingen människa som orkar eller klarar av att engagera sig i allt. Tyvärr så uppmärksammas inte heller vissa konflikter så mycket som de borde. En av dessa är en konflikt som pågick i gränslandet mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa under 90-talet. En konflikt som kostade miljoner människoliv, finansierade Rwandas militärregim ytterligare och handlade om lera.Allting rör ett ämne som heter koltan, ett ämne som är användbart inom olika industrier. Så när mängden koltan i världen började sina så riktade man blickarna mot det fattiga Kongo-Kinshasa. Där visade det sig att det fanns ganska stora mängder av ämnet, det fanns bara ett problem. Landet hade inga pengar för att kunna utvinna koltan. Detta ledde då till att grannlandet Rwanda (som också insett värdet hos koltan) startade en militär aktion för att kunna utvinna det dyra ämnet själva. Tack vare sin militära överlägsenhet hade Rwanda inga problem att bara gå in och börja bedriva gruvdrift. Som arbetare så utnyttjas fattiga arbetare ifrån byarna i närheten. Beräknat så dog 1000 personer om dagen i direkt relation till brytningen av koltan. Men vad är det då som gör koltan så viktigt att den har kunnat få

fram minst 180 miljoner dollar? Allting går vidare till västvärlden där vi använder det i

lap-tops, mobiler, stereoapparater och tv-komponenter. Men framför allt används koltan i

spelkonsoler, närmare bestämt i cd-läsaren. Så vi bär alltså på vårt ansvar att barn i

Afrika dör i gruvor bara för att vi ska kunna ha våra datorer och våra spelkonsoler, eller som

den före detta brittiska parlamentsledamoten Oona King sa i en intervju med den sydafrikanska tidningen The sunday independent: "Kids in Congo are being sent down mines to die so that kids in Europe and America could kill imaginary aliens in their living rooms." Och som någon slags slutkläm på hela saken så var det stora klagomål på att Playstation 3 försenats. Sony hävdar bestämt att det inte beror på koltanbrist. Men det tar inte bort det faktum att spelare världen över bär ansvar för massvis av döda barn i Afrika.

-Altaïr


Kommentarer
Postat av: Peggy

Jag klappar i händerna för våran allra första gästkrönikör. Vilket genomglobalt inlägg! Jag blundar, lutar huvudet bakåt och skriker HALLELUJA som den mest fanatiskt religiösa.

2007-11-15 @ 19:34:28
URL: http://globalfamily.blogg.se
Postat av: Flisa

Det här är inget som helst försvar för vad västvärlden gör mot låginkomstländerna, men jag kan helt enkelt inte låta bli att kritisera det du skriver. Självklart har man som konsument makt att påverka och förändra det här, men av din krönika kan man få intrycket av att dessa produkter bara används i den rika delen av världen. Om du inte visste det kan jag berätta att det faktiskt finns mobiler, lap-tops, stereoapparater och TV-komponenter i Afrika också. Men tack för krönikan, det var intressant läsning.

2007-11-15 @ 20:08:36
Postat av: matilda

kul med en gästkrönika! alltid roligt med ya tankar o infallsvinklar. men det är klart, alla har inte samma åsikter om allt. =D

2007-11-16 @ 09:28:11
URL: http://globalfamily.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0